Otteita

01/04/2014

Valintoja

Filed under: Uncategorized — sa-ri @ 15:40

Olin viime tiistaina kiipeämässä yli vuoden tauon jälkeen (ja edellisestä kerrasta, kun kirjoitin tänne, on vielä paljon pitempi aika). Sanomattakin on selvää, että huonostihan se kiipeily sujui, tai paremminkin erittäin huonosti. Vajaan tunnin kiipeämisen jälkeen olin onnistunut repimään kyynärvarret sellaiseen pumppiin, että 4+ reitillä täytyi tulla köyteen lepäämään. Kokemus ei todellakaan ollut kovin mieltäylentävä ja jotta tällaisen voisi niellä, täytyy yleensä yrittää keksiä itselleen (ja muille) selityksiä siitä, miten tähän on tultu. Selityksiähän toki löytyy, osa jopa ihan relevantteja, tyyliin: ”Olen kuitenkin kolmen lapsen äiti, joten ei voi ehtiä kaikkea. Ja on ihan normaalia, että 5 kuukauden ikäisen vauvan äidillä on ylimääräisiä kiloja, eikä voi olla kovassa kiipeilykunnossa. Ja kun on viimeiset pari vuotta asunut osan viikosta muualla eikä ole päässyt kiipeämään, niin ei voi olla hyvässä kiipeilykunnossa. Ja jos vielä yrittää vääntää tässä väikkäriä valmiiksi tiukassa aikataulussa vauvan ja sivuduunin lisäksi ja vielä on muitakin harrastuksia, niin ei vaan ole ehtinyt treenata tarpeeksi…” Tämän tapaisilla, yleispätevillä, kaikkiin tilanteisiin sopivilla puolustuksilla yritin itseäni kiipelysession jälkeen lohduttaa, mutta lohdun saaminen oli hyvin lyhytaikaista. Tällaiset selityksethän ovat ainakin suurimmaksi osaksi vain tekosyitä, eivätkä millään tavalla edesauta sitä, että kiipeämiseni alkaisi sujua paremmin ja löytäisin motivaatiota treenata kovempaa. Eli tosin sanoen, selittelyt ovat aivan turhia.

Itseäni motivoivampi lähestymistapa asiaan on sen tosiasian hyväksyntä, että elämä on valintoja. Tässä tapauksessa olen itse omilla valinnoillani vaikuttanut siihen, että kiipeilykuntoni on se mitä se on. Jos olen rehellinen itselleni, en voi syyttää ketään muuta kuin itseäni. Olen havainnut, että on olemassa kahdenlaisia ihmisiä (tai varmasti välimuotojakin löytyy); sellaisia, joilla on aina selitys ja jokin syyllinen kaikille asioille, jotka eivät heitä itseään tyydytä. Toinen ihmistyyppi on se, joka ei kykene syyttämään kuin itseään vastaavissa tilanteissa. Itse kuulun paremmin tuohon jälkimmäiseen kategoriaan. Olen ajoittain miettinyt, olisiko elämä ehkä helpompaa, jos voisi aina syyttää muita ihmisiä, olosuhteita, Jumalaa, ”ankeaa lapsuutta”, opettajia, yhteiskuntaa jne. omista epäonnistumistaan tai ylipäänsä asioista, jotka eivät mene niin kuin itse toivoisi. Omalla kohdallani tämä ei kuitenkaan tulisi toimimaan, sillä silloin luopuisin omasta vapaudestani tehdä valintoja ja asettuisin orjan asemaan. Ajatus siitä, että joku muu kuin minä, tekisi valintoja puolestani, tuntuisi ahdistavalta. Vapaus, valinta ja vastuu ovat käsitteinä hyvin kiinteästi yhteydessä toisiinsa inhimillisessä elämässä eli mahdollisuuteen valita sisältyy väistämättä vapaus ja sitä kautta vastuu omasta valinnastaan. Spinozan (eräs omista suosikkifilosofeista) mukaan vapaa tahto on viime kädessä oman järjen käyttöä, omaehtoista henkistä aktiivista toimintaa. On huono syyttää ketään muuta, jos on itse käyttänyt valinnanvaputtaan ja omaa järkeään.

Meillä länsimaisilla ihmisillä on lähes kaikissa asioissa valinnan vapaus eli olemme periaatteellisella tasolla hyvin vapaita. Tätä vapauttamme olemme hyvin hanakasti tyrkyttämässä kaikkialle muualle maailmankolkkiin, joissa meidän mielestämme tällaista vapautta ei ole. Mutta kuinka moni ihminen on oikeasti vapaa? Tätä olisi monen hyvä ajoittain pohdiskella omalla kohdallaan. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksessa on seuraavanlainen kohta: ”Pidämme näitä totuuksia itsestään selvinä, että ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi, että Luoja on antanut heille tiettyjä luovuttamattomia oikeuksia, ja että niiden joukossa ovat elämä, vapaus ja onnellisuuden tavoittelu.”

Itselläni on aikomus käyttää näitä ”Luojalta saamiani luovuttamattomia oikeuksiani” tekemällä valintojani seuraavien kuukausien aikana niin, että ne edistävät mm. kiipeilykuntoni kohenemista ja tavoitella näin ollen myös lisää onnellisuutta. Lauantaina alkava Mallorcan reissu toiminee hyvänä sysäyksenä tälle projektille. Tavoitteena on olla huomattavasti paremmassa kunnossa heinäkuussa Italiassa.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress