Otteita

22/03/2012

Voisimme olla kuten Sveitsi

Filed under: Uncategorized — Code @ 15:40

Nyt poikkean hieman blogin alaotsikosta: ajattelin kirjoittaa myös elämää pienemmistä asioista, kuten politiikasta ja rahasta.

Hallitus on juuri päättänyt nostaa arvonlisäveroa ja käytännössä myös tuloverotusta, jättäen tekemättä tuloveroasteikkojen inflaatiotarkastukset. Näin maatamme, joka on lattea sekä pinnanmuodostuksen että tulonjaon osalta, jälkimmäisen suhteen latteudessaan maailmanennätysluokkaa, latistetaan entisestään. Valitettavasti emme voi siirtää Sveitsin vuoria tänne, mutta voisimme yrittää edes kompensoida tätä puutetta ottamalla hiukan oppia Sveitsin talouspolitiikasta. Ja ehkä myös ulkopolitiikasta, mutta siitä en kirjoita, koska se vaikuttaisi perussuomalaiselta, enkä halua vaikuttaa perussuomalaiselta ainakaan yhtään mahdollista luontaista hakkaraismaisuuttani – jota en tunnusta – enempää.

Korkeaa suurituloisten verotusta perustellaan usein sillä, että pitää ottaa niiltä, joilla on varaa maksaa. Tämä kuulostaa kyllä oikeudenmukaiselta, mutta tilanne pitää suhteuttaa siihen, että heiltä otetaan jo nyt kaikkein eniten. Ja he joutuvat jo nyt pohtimaan, onko järkevää tehdä lisätöitä, kun käteen jää verojen ja veroluonteisten maksujen jälkeen alle puolet. Kun tarpeeksi kiristetään, se väistämättä vaikuttaa myös siihen rahamäärään, josta veroprosentti lasketaan, ja sen kautta alentaa myös verokertymää. Luulen, että Suomessa on jo aikoja sitten ylitetty se raja, jonka jälkeen verotus on alkanut alentaa verokertymää, lamauttamalla yritteliäisyyttä ja tekemällä suuren osan potentiaalisesta liiketoiminnasta kannattamattomaksi. Siksi meidän tulisi ottaa oppia Sveitsistä, jonka veroaste on jotakuinkin puolet Suomen vastaavasta.

Sveitsillä on pitkä kokemus puolueettomana toimijana, jota sodat eivät ole juurikaan runnelleet – päinvastoin maa on päässyt hyötymään ympärillä raivoavista sodista, ehkä hiukan kyseenalaisillakin tavoilla. Myös Suomella on vastaavanlaista kokemusta kohtauspaikkana idän ja lännen välissä, puolueettomuuspolitiikan harjoittajana, rauhanturvaajana ja Nobelin arvoisena rauhanneuvottelijana ympäri maailmaa. Ottakaamme oppia Sveitsistä laajemminkin, jotta maamme saadaan uuteen nousuun.

Verotusta tarvitaan, jotta voimme turvata toimivan julkisen sektorin, mutta kumpi on parempi veroeurojen käyttäjien kannalta: periä hieman keskimääräistä enemmän, sanotaan vaikka 60 000 euroa vuodessa, ansaitsevalta henkilöltä veroa 40% , vai se, että sama henkilö ansaitsisi yrityksen paremman tuloksen ansiosta 100 000 euroa ja hänen veroprosenttinsa olisi 30 ? Jätän tämän selvittämisen lukijalle harjoitustehtäväksi. Asetetaan harjoitustehtävään vielä sellainen reunaehto, että kateusargumentit jätetään huomiotta. Onhan toki ihmisiä, joiden mielestä on parempi, että itse tienaa erittäin vähän ja kaveri vielä vähemmän, kuin että itse tienaa erittäin paljon ja kaveri aavistuksen verran enemmän.

Ja kumpi on parempi, että itse kiipeää 5a:ta ja kaveri 4b:tä, vai että itse kiipeää 7c:tä ja kaveri 8a:ta? Siinäpä tämän maallisia asioita käsittelevän jutun loppuun myös yksi elämää suurempi kysymys.

1 Comment »

  1. […] kokonaan takaisin, vaan edelleen kehotan poliitikkoja ja äänestäjiä lukemaan artikkelin Voisimme olla kuten Sveitsi. Eräiden kokemusten takia olen kuitenkin joutunut osittain tarkistamaan […]

    Pingback by Viidensadan euron kaistanvaihto — Otteita — 13/04/2015 @ 17:57

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress